Религии мира

Автор: Пользователь скрыл имя, 23 Ноября 2011 в 19:16, реферат

Описание работы

Під релігією, на думку вчених, розуміють духовний феномен, який виражає не лише віру людини в існування надприродного Начала, що є джерелом буття всього існуючого, а й виступає для неї засобом спілкування з ним, входження в його світ.

Работа содержит 1 файл

реферат по культурологии.docx

— 59.42 Кб (Скачать)

Карма або вольова  активність є важливим поняттям у  вченні Будди і вона означає закон  Причини і Наслідки. Кожен сам  створює свої умови. Ось чому Закон  карми не є законом покарання  і винагороди, але виключно законом  причини і наслідки, дії і реакції  на цю дію. Тому ми не можемо вважати  винним когось іншого за наші нещастя. Їх виникнення в більшості випадків сприяє інший фактор. Ми самі є творцями, створюють собі умови, як приємні, так  і неприємні. Нам не слід шукати "милосердя" ніде, крім як у своєму власному розумі.

З часу Першого  Вчення Будди, а це близько 26 століть, Буддизм поширився по всій Азії. До перемоги комунізму в Китаї  близько третини населення Землі  сповідувало Буддизм. Кожна країна розвинула свою особливу форму. Основними  буддійськими країнами є: Камбоджа, Японія,

Південна Корея, М'янма, Сінгапур, Шрі-Ланка, Таїланд, і  Тибет. Також буддисти є в Бангладеш, Китаї, Індонезії, Непалі та В'єтнамі.

Отличие

Особливості світових релігій:

-Міжетнічний, космополітичний характер. Вони гарантують спасіння незалежно від того, до якого етносу належить її сповідник.

- На перших етапах свого становлення вони не прагнуть до своєї специфічної обрядовості, тому що обрядові форми заважають спілкуватися з іновірцями. Лише через кілька століть після своєї появи світові релігії почали „обростати" власною обрядовістю (в. Християнстві з IV століття).

-Визнання рівності перед Богом всіх людей незалежно від їх соціального стану.

Можна зазначити,что  буддизм відноситься до східні релігії, народилася в Індії, походить від індуїзму. А серед західних релігій християнство та іслам мають спільний корінь в особі Авраама, зародилися від іудаїзму. Східний розум має тенденцію бачити Бога всюди і в усьому, а отже, розглядати всі речі як священні. Для західного ж розуму це єресь - вірити, що Бог пронизує всі речі. Такий розум робить тверде відмінність між сакральним і профанічним. Східний світогляд грунтується на поняттях карми, реінкарнації і звільнення, західне ж постулює єдине життя душі, за якою слідує нагорода чи покарання.

Порівняємо християнство і іслам

Кожна з цих  релігій вважає себе єдино істинною релігією і стверджує, що невіруючих чекає осуд. Вони засновані на монотеїзмі і дуалізм і на вірі в те, що людина вічно відділений від Бога і її найвище призначення - досягти рая.Все вони покладають не стільки на внутрішній досвід або містичний контакт і керівництво, скільки на священні ритуали, віру і працю, які ведуть людину до Бога. Кожна з цих релігій вірить, що Бог має особливий договір (заповіт) зі своїми прихильниками, хоча умови договору різні. Віруючі всіх авраамічних релігій ховають своїх мертвих у землі в передбаченні того, що фізичне тіло буде одного разу відроджено на землі, вставши з могили в Судний День.

Про істинну  релігію

ХРИСТИЯНСТВО: Є  тільки одна істинна релігія, християнство, і одне писання - Біблія (Старий і  Новий Заповіти).

ІСЛАМ: Єдина  справжня віра - це іслам, а найвища  відверте писання - Коран, але шануються і інші книги, у тому числі Біблія і ряд індуїстських писань.

Про початковий гріх

Іудаїзм: Віра в  Адама, його спокуси та позбавлення  милості Божої і в початковий грех.ХРІСТІАНСТВО: Те ж. ІСЛАМ: Те ж, з  тією різницею, що Аллах (Бог) пробачив Адама. Тому немає споконвічного  гріха.

Про доказ сили Бога

ХРИСТИЯНСТВО: Доказ  сили Божої - у воскресіння Христа. ІСЛАМ: Доказ сили Божої - в самому Корані.

Про зобов'язання людини перед Богом

ХРІСТІАНСТВО: Людина зобов'язана Богові, оскільки Він  пожертвував Своїм Сином в  спокутування людських гріхів. ІСЛАМ: Немає ніякого особливого зобов'язання; людина мотивується тим, щоб не потрапити  в пекло.

Про засоби порятунку

ХРІСТІАНСТВО: Порятунок  досягається прийняттям Христа як Господа  і Спасителя. ІСЛАМ: Порятунок досягається  повним підпорядкуванням Аллаху.

Чи вважає релігія, що Бог має атрибути (якост1 і властивості, притаманні витворам)?

Христианство:Ні.Властивості Бога абсолютно не подібні властивостям Його творінь. Про Його властивості треба судити тільки духовно .

Іслам:Так.Бог має властивостямі слуху і зору, «чує» самий тихий шелест і «бачить» чорного павука вночі на темному камені .Вчення про зір і тілесності Аллаха засвідчено в офіційних документах мусульманського віросповідання

Інші відмінності:у  ісламі немає «святої трійці»  як у християн,у них Бог не має  святості.Аллах  хитрий,гордий,не переймається спасінням людей,є джерелом зла(««И добро и зло от Аллаха»)-цього немає Бог у християнстві.

Розглянемо відмінність  та схожість буддизму,християнства та ісламу.

Про створення

Буддизм: Всесвіт існує в нескінченних циклах творіння, збереження і руйнування. Не буває абсолютного кінця світу, немає подвійності Бога і світу - вони єдині.

Христианство  і іслам: Світ був створений Богом і колись у майбутньому буде ним назавжди зруйнованим.Бог відмінний від світу і управляє ним згори. Підкреслюється двоїста природа світу(рай,пекло).

Про істинного  Бога

Буддизм: Є лише один істинний і абсолютний Бог. Всі релігії говорять про Нього.Всім душам судилося отримати милість Бога, який проводить їх через різний досвід на багатьох шляхах відповідно до їх розуміння, темперамента і зрілісті. Бог є чиста Любов і Свідомість

Христианство  і іслам: Є лише один істинний Бог і одна істинна релігія. Приймаючі її будуть насолоджуватися милістю Бога; всі інші, якщо тільки вони не покаються і не прийдуть до мого Бога, будуть вічно страждати в пеклі. Бог - не тільки любить, але і гнівний.

Про докази існування  Бога

Буддизм: Доказ існування та любові Бога можна знайти в прямому єднанні з Ним. Непрямими доказами є просвітлені гуру, богореалізованні люди, які були в усі епохи, а також відверті писання, які вони приносили нам у кожну епоху.

Христианство  і іслам: Доказ Божої любові і обіцянки людині - в особистості Його пророка і в Його незмінному і унікальному відвертому писанні.

Про шлях до Бога і Божественний Суд

Буддизм: Людина вільна вибирати для себе форму поклоніння Богові, бо всі шляхи в кінцевому рахунку ведуть до Нього. Гріх притаманний тільки розуму, а не душі, бо вона чиста. Не буде ніколи ніякого Судного Дня, бо Бог не судить і не карає. Він любовно веде всі душі назад, до Нього.

Христианство  і іслам: Тільки один шлях веде до Бога, інші хибні і марні. Всі повинні звернутися в одну правдиву релігію. Якщо цього не зробити, то душа, обтяжена гріхом, буде проклята в Судний День.

Про тяжке становищі людини

Буддизм: Тяжке становище людини свідчить лише про незрілість його душі. Він постійно знаходиться на шляху прогресу, який веде його від неуцтва до знання, від смерті - до безсмертя.

Христианство  і іслам: Тяжке становище людини - результат непослуху волі Божій, зневіри і неприйняття Його закону.

Про пекло

Буддизм: Бог є Любов, Він нероздільно єдиний з душею і веде її за допомогою карм до здійснення дхарми і врешті-решт до Мокші, звільнення. Пекло - це нижча астральна сфера, а не фізичне місце; для душі він не вічний. Пекло існує як період інтенсивного карми страждання, як стан розуму - за життя чи між життями.

Христианство  і іслам: У Судний День фізичне тіло кожної душі, яка коли-небудь жила, буде відроджено, і Бог відправить чисті душі в рай, а грішників - у пекло, де тіло буде горіти, не згораючи, а душа буде зазнавати мученицьке усвідомлення того, що вона вже ніколи не буде з Богом.

Про чесноти  і порятунок

Буддизм: доброчесна поведінка і праведна віра - це наріжне каміння релігійного життя, перший крок до вищого містичного союзу з Богом. Звільнення вимагає знання та особистих досягнень, а не однієї лише віри.

Христианство  і іслам: Якщо ви підпорядковується вимогам Бога про моральне та етичне життя і вірите в Нього і Його пророка - наприклад, в Ісуса, Мухаммеда - порятунок забезпечено.

Про походження релігії

Буддизм: Релігія - явище космічне, вічне, трансцендентне по відношенню до циклічної людської історії. Особливо важливо в релігії виявлення присутності Бога тут і зараз.

Христианство  і іслам: Релігія - явище історичне, вона починається з деякого пророка або події. Особливо важливо в релігії минуле, а також нагорода чи покарання у майбутньому. Історія має лінійний характер і ніколи не повторюється.

Про природу  богослужіння

Буддизм: Богослужіння - діяльність індивідуальна, високо ритуалізована і медитативна, зосереджена навколо святого храму і домашнього вівтаря усі дні тижня.

Христианство  і  іслам: Богослужіння - діяльність конгрегаціональная, з простими ритуалами й зосереджена навколо церкви, синагоги чи мечеті, в основному один день на тиждень.

Схожість

Про Бога і божественних істот 

Буддизм: Віра у Всевишнього Бога, творця всіх душ і всіх речей, і в менших божеств, девів і махадевов.

Христианство  і іслам: Віра у Всевишнього Бога, творця всіх душ і всіх речей, і в ангелів і небесні сили.

Про порятунок  і волі Бога

Буддизм: Порятунок досягається суворим підпорядкуванням волею Бога й завдяки сходження Його милості через просвітленого духовного наставника.

Хрисианство і  іслам: Порятунок досягається суворим підпорядкуванням волі Бога, зазвичай вираженої через месію, пророка або священика.

Про благу поведінку

Буддизм: Життя моральне необхідна для подальшого духовного поступу, бо неправедні думки, діяння і слова не дають нам пізнати близькість Бога.

Христианство  і іслам: Релігія повинна грунтуватися на етичному і моральному поводженні, тому що його протилежність відводить нас від Бога.

Про призначення  душі

Буддизм: Мета життя є еволюція (через накопичення досвіду) до нашого духовного призначенню. Призначення світу - не в речах світу.

Христианство  і іслам: визначене людині лежить поза цим світом, який є всього лиш можливість заслужити вічну радість чи страждання.

Про природу  реальності

Буддизм: Реальність набагато більше того, що ми переживаємо за допомогою п'яти органів чуття. Душа безсмертна і вічна і в кінцевому підсумку вливається в Бога.

Христиансьво  і іслам: Реальність набагато більше речей цього світу. Душа безсмертна і вічна і буде жити завжди - у присутності Бога або відокремлена від Нього.

Отже, світові  релігії служать засобом віросповідного зв'язку людей, незалежно від їхньої етнічної, мовної, соціальної, політичної самоідентифікації. За конкретних історичних умов в тій чи іншій країні вони можуть набирати етнічних, рис.

Центральний об'єкт  будь-якої релігійної віри - ідея Бога, головна і самоцінна ідея, з  якої виводиться решта зміст релігії. Важко знайти в історії людства  іншу ідею, яка за тривалістю впливу могла б зрівнятися з ідеєю  Бога, з тим комплексом відчуттів, почуттів і спонукань, які з нею  пов'язані і які складають основу цілісного релігійного жізнепоніманія, світогляду.

Список літератури

1.Вікіпедія http://ru.wikipedia.org/wiki/Религия

2.Православная  енциклопедія «Азбука віри» http://azbyka.ru/religii/islam/hristianstvo_i_islam_01-all.shtml

3.Дом Сонця.Релігія http://www.sunhome.ru/religion/13856

4.Олівер Пол  «світові релігії»,2003р. 
 

Информация о работе Религии мира