Религии мира

Автор: Пользователь скрыл имя, 23 Ноября 2011 в 19:16, реферат

Описание работы

Під релігією, на думку вчених, розуміють духовний феномен, який виражає не лише віру людини в існування надприродного Начала, що є джерелом буття всього існуючого, а й виступає для неї засобом спілкування з ним, входження в його світ.

Работа содержит 1 файл

реферат по культурологии.docx

— 59.42 Кб (Скачать)

Обряд змазування тіла оліїстими речовинами виник, звичайно, набагато раніше, ніж християнство. Люди вірили в магічні властивості речовин. Запозичивши з стародавніх релігій обряд миропомазання, християни оголосили його таїнством. У ранніх християнських церквах хрещення і миропомазання здійснювалося лише на Пасху. Таїнство миропомазання виконували, як правило, над немовлям.

Сповідь — спокутуючи власні гріхи священикові, віруючі  сподівалися одержати через нього  прощення від Бога. У християнстві сповідь спочатку була прилюдною, і  лише наприкінці IX ст.— замінена таємною, тобто сповіддю віруючого священику, хоча в православ'ї тепер, поряд  з таємною, існує і загальна сповідь.

У християнській  релігїійній обрядності таїнство шлюбу утвердилося порівняно пізно. Його ритуал склався лише у XVI ст. Згідно з твердженням православних і католицьких священиків, це таїнство освячує шлюбний союз "іменем Божим", передає одружуваним "благодать одностайності" в народженні й вихованні дітей.

Священство —  посвята у сан диякона, священика або єпископа. Рукоположений служитель культу після цього стає посередником між Богом і людиною.

Після проголошення християнства державною релігією розпочалося становлення церковної ієрархії — священновладдя церковних чинів зверху донизу. Католицька церква встановила свою, власну ієрархію за феодальним зразком. Те саме можна сказати і щодо православ'я. У протестантизмі священновладдя спрощене. Всі християнські релігії визнають божественне походження церковної ієрархії.

У християнстві священство здійснюється лише чоловіками і має три ступені: диякон, пресвітер (священик), єпископ.

Єлеосвячення, або  соборування, — помазання хворого  освяченою олією — єлеєм. Згідно з вченням православної церкви, єлеосвячення зцілює немочі духовні й тілесні — ті, які є наслідком гріхів. В православ'ї єлеосвячення здійснюється над особами старше 7 років, які хворіють тілесними або душевними хворобами.

Основна ідея християнства - ідея гріха і спасіння людини. Люди грішні перед богом, і саме це зрівнює  їх: греків і юдеїв, римлян і варварів, рабів і вільних, багатих і  бідних - всі грішники, всі "раби божі".

Головною ідеєю  вчення про загробне життя в християнстві є ідея про існування раю і  пекла. Рай - це місце блаженства, пекло - місце мук. Слово "рай" взято  з перської мови. У першому, буквальному  значенні воно означало "багатство", "щастя". Слово "пекло" взято  з грецької мови (по-грецьки воно звучить як "адес") і в першому, буквальному значенні означало "невидиме". Цим словом древні греки назвали  царство мертвих. Оскільки, за їхніми уявленнями, це царство перебувало під землею, остільки слово "адес" у другому значенні стало означати "підземне царство". Античні християни  вважали, що рай знаходиться на небі (звідси синонімом раю став вираз "царство небесне"), а пекло - в нутрощах землі. Сучасні християнські служителі культу додають до цього, що і рай, і пекло знаходяться  в особливому надприродному просторі: вони недоступні людям за земного  життя. У літературі зазвичай пишуть, що, за християнським вченням, Бог  праведників направляє до раю, а  грішників - у пекло. Строго кажучи, за християнським вченням, через  первородного гріха Адама і Єви  грішниками є всі люди (за винятком Марії, матері Ісуса Христа). Тому, за уявленнями християн, праведники - це не протилежність грішникам, а їх особлива частина. Оскільки праведники відрізняються  один від одного за ступенем праведності, а закоренілі грішники відрізняються  один від одного по глибині гріховності, то й доля всіх праведників (в ступені  і формах блаженства) і всіх грішників (в ступені і формах мук) не однакові.

За канонами християнства загробне життя має  два етапи. Перший: від смерті тіла до другого пришестя Ісуса Христа. Другий етап почнеться з другим пришестям Ісуса Христа, а кінця він не має. На першому етапі в раю і пекла знаходяться тільки душі людей, на другому душі єднаються з воскреслими тілами. Пекло на обох етапах знаходиться на одному і тому ж місці, а рай на другому етапі переміститься з неба на землю.

Християнство  приваблювало людей викриттям зіпсованості світу і справедливості. Їм було обіцяно царство боже: ті, які  тут перші - там будуть останніми, а останні тут - там будуть першими. Зло буде покаране, а чесність винагороджена, вищий суд здійсниться і кожному буде віддано по справах його. Проповідь Євангельського Христа закликала не до політичного опору, а до морального вдосконалення.

Така суть християнської  віри. Воскресіння, зрозуміло, служить  предметом всіляких домислів і критичних сужденій.Немає ніяких свідоцтв того, що відбулося в труні.

Ислам

Зі світових релігій наймолодша - іслам, або мусульманство. Ця релігія виникла на початку VII ст. н. е.. на Аравійському півострові. Сформувавшись як монотеїстичне віровчення, іслам зазнав помітний вплив з боку більш ранніх монотеїстичних релігій - християнства та іудаїзму Іслам, як і багато інших релігій, неоднорідний. Він розпадається на два головних напрямки: сунізм і шиїзм. Нерідко, визначаючи дві основні гілки ісламу, стверджують, що шиїзм відрізняється від сунізму перш за все тим, що не визнає сунну - "священний переказ", що представляє збірник оповідань про життя і діяльність Мухаммеда. Насправді ж сунна визнається і шиїтами, але вони засновують її тільки на авторитеті сім'ї Мухаммеда, в той час як суніти-також на свідченнях сподвижників пророка. Крім сунни шиїти мають і своє особливе "священний переказ" - Ахбар. У шиїзмі сильно розвинений культ святих мучеників. З мучеників особливим шануванням користується другий син халіфа Алі - Хусейн. Одним з найважливіших положень шиїзму є віра в "прихованого імама", який повинен з'явитися знову і встановити на землі боже царство. Як і суніти, шиїти визнають Коран божественним одкровенням, проте допускають алегоричне тлумачення тексту цієї книги. На відміну від сунітів, для яких священними містами вважаються Мекка і Медіна в Саудівській Аравії, місцем паломництва шиїтів є в першу чергу іракські міста Ен-Наджаф і Кербела, де, за переказами, поховані халіф Алі і його син - "великомученик" Хусейн.

Слово "іслам" у перекладі з арабської означає "покірний аллаху" ("Аллах" - це ім'я Бога). Послідовники ісламу називають  себе словом "муслім" (з арабської - "відданий Аллаху")

Священні книги  ісламу можна розділити на дві  групи. У першу групу входить  одна книга, яка називається "Коран" (з арабської - "читання вголос"). Коран - це і одна книга-твір, і одна книга-том. У другу групу входить ціле зібрання священних книг, об'єднане загальною назвою "Сунна" (з арабської "зразок", "приклад"). В цьому зібранні шість книг-творів і близько ста книг-томів. У літературі Сунну називають ще "Преданием". По віровченню ісламу, існують два види Корану: небесний (Коран-оригінал) і земної (Коран-копія). Небесний Коран ніхто не створював, він був завжди. Він існує в єдиному екземплярі і зберігається під троном Аллаха. У той же час небесний Коран чудесним чином містить у собі пряму мову Аллаха.

Земний Коран  існує в багатьох примірниках. Але  точної копією небесного Корану є лише земний Коран на арабській мові. Зміст земного Корану Бог передав людям через своєрідний ланцюжок. Аллах диктував зміст Корану ангелу Джабраїлу, ангел - пророку Мухаммаду, Мухаммед у вигляді проповідей - своїм учням. Учні Мухаммеда частково записували його проповіді, частково запам'ятовували їх і заучували напам'ять. Після смерті Мухаммеда при халіфі Османі був записаний повний текст Корану. Коран ділиться на 114 сур (сура з арабської - "глава"), сури діляться на частини, які називаються аятами (аят з арабської - "диво", "знамення").

В ісламі визнається існування шести груп надприродних істот. Це: Бог, ангели, злі джини, добрі джини, гурії, Бурак. Богом називають Аллаха. У перекладі з арабської мови на російську "Аллах" і означає "Бог". Але в даний час це слово сприймається віруючими як власне ім'я. Бог один, і, за мусульманським віровченням на відміну від християнського, Він існує в єдиній особі. Аллах створив землю, всі живі істоти, сім небес, рай (на сьомому небі) і пекло (нижче першого неба). Вище сьомого неба розміщується трон Аллаха. Аллах - "Господь миру", тобто він безпосередньо керує всіма подіями у Всесвіті. Аллах має 99 прекрасних епітетів: Єдиний, Вічний, Всевишній, Великий, Славний, Всемогутній, Всевидючий, Всезнаючий, Милостивий, Милосердний, Караючий, Владика Судного дня і ін.

Слово "джини" перекладається як "духи". Джини - це особливого роду живі істоти, створені Аллахом із вогню, вони діляться на злих і добрих. Функції кожної з  цих двох груп джинів відповідає їх епітетів: злі джини противляться волі Бога і творять зло, добрі  є помічниками Бога і творять  добро. Після створення їх Аллахом  всі джини творили тільки зло. Але все змінилося після проповіді Мухаммеда, зверненої не тільки до людей, але і до джина. Частина джинів перевиховались, стали вести себе, як ангели, і головне: стали допомагати Мухаммеду і його послідовникам поширювати іслам. Добрих джинів називають ще джиннами-мусульманами. Але серед джинів виділяються особливо шкідливі, їх називають "шайтанами" (від єврейського "Сатана" - "супротивник"). У джинів є плоть: у своєму звичайному вигляді вони потворні, з копитами на ногах, але можуть приймати і людську подобу. Вони діляться на старших і молодших.

Існує ще одна надприродна  істота-Буряк."Бурак" перекладається з арабської як "Блискавка" або "Блискавичний". У віровченні ісламу є розповідь про те, як одного разу вночі до Мухаммада в Мецці з'явився ангел Джабраїл разом з Бураком. Бурак миттю переніс пророка з Мекки в Єрусалим, а потім по сходах, що спустилася з неба, Мухаммед піднявся наверх для бесіди з Аллахом.

Згідно з віровченням  ісламу, пророки - це люди, яким Бог дав  завдання і можливість звіщати людям  істину. А істина, яку вони сповіщали, мала дві основні частини: істина про правильну релігії та істина про правильне життя. У істини про правильну релігії особливо важливим елементом була розповідь  про те, що чекає на людей у  майбутньому. Пророків мусульманські  богослови називають терміном "наби" (що перекладається на російську мову як "пророки"). Їх, згідно з віровченням, було 124 тисячі чоловік. Серед наби виділяють 313 осіб, які носять одночасно термін "Расул" ("посланці"). Це особи, які отримали від Аллаха не тільки усні, але й письмові одкровення. Таким чином, в ісламі всі посланці (расул) одночасно і пророки (наби), але не всі пророки одночасно і посланці. 

Серед посланців  особливим шануванням користуються 9 чоловік, яких називають "стійкими пророками". Вісім з дев'яти  шанують і християни, але, на думку  мусульман, спотворюють їх імена. Ось  як цих вісім пророків називають  християни (у дужках - їх мусульманські  імена): Ной (Нух), Авраам (Ібрагім), Яків (Якуб), Йосип (Юсуф), Мойсей (Муса), Іов (Айюб), Давид (Дауд) , Ісус Христос (Іса). Що стосується восьмого стійкого пророка, то, на думку  мусульман, християни спотворили не тільки його ім'я, але і характеристику його внутрішньої природи. Іса - великий  пророк, але не Бог, а християни  помилково називають його "Богом". З дев'яти стійких пророків самим  великим шануванням користується дев'ятий - Мухаммед. Тільки Мухаммед носить титул "Печатку пророків". Це означає, що Мухаммед вважається останнім і самим великим з пророків. Два мусульманських свята пов'язані з подіями з життя Мухаммеда: Мавлюд (з арабської - "народження") день народження пророка і Мірадж (з арабської - "піднесення") - день його вознесіння на небо для бесіди з Аллахом. У ці дні в мечетях проводяться урочисті богослужіння.

Мусульманське вчення про душу повністю збігається з тим вченням про душу, яке  було в античних християн і збереглося сьогодні в багатьох християнських  конфесіях: у православ'ї, католицизмі, лютеранстві та ін Ось які основні ідеї цього традиційного релігійного вчення. Душа на відміну від тіла - це надприродна частина людини. Душа не залежить від тіла, тобто здатна жити і без тіла. Душа це не сукупність дрібних частинок (як, наприклад, вчить буддизм), а цілісне утворення. Душі всіх людей створив Бог, і душі всіх людей безсмертні.

Потойбічний світ, по віровченню ісламу, має два відділення: рай (по-арабськи: Джанні) і пекло (по-арабськи: Джаханом). У рай направляються праведники, в пекло - грішники. Розподіл людей на праведників і грішників в ісламі здійснюється по іншому критерію, ніж у християнстві. Якщо в християнстві всі люди грішники (за винятком Марії, матері Христа), а праведники це тільки особлива частина грішників, то в ісламі праведники і грішники - це дві протилежні групи людей. У праведників в житті переважають добрі, у грішників - погані, недобрі вчинки. Якщо в античних християн перебування і в раю, і в пеклі, для потрапили туди вважалося вічним (і таким вважається і зараз у багатьох християнських конфесій), то у мусульман вважається, що в раю всі перебувають вічно, а в мешканці пекла діляться на постійних і тимчасових "мешканців". Тимчасовими мешканцями пекла є грішники-мусульмани: які б гріхи вони не зробили, рано чи пізно Аллах переводить мусульман з пекла до раю.

Перебування в  потойбічному світі, мусульманські  богослови, як і християнські, ділять на два етапи: до Судного дня (існування  душ без тіл) і після Судного  дня (коли в раю і пекла душі будуть перебувати разом з тілами). У Судний день за звуком труби ангела Ісрафіла спочатку всі живі помруть, а потім всі мертві (у тому числі й ті, які тільки що померли) воскреснуть. Всі люди один за іншим пройдуть по мосту Сірат, протягнутому над пеклом в рай, тонкому як волос і гострого як лезо меча. Праведники успішно пройдуть по мосту в рай, а грішники ж зваляться в пекельну безодню.

Кожен мусульманин  зобов'язаний вести спосіб життя, який вимагає шаріат. Шаріат (від арабського "шаріа" - "правильний шлях") - це зведення правил поведінки, схвалених  мусульманськими авторитетами. Саме через шаріат знаходить своє вираження  моральне вчення ісламу. Шаріат спирається на Коран і Сунну.Шаріат містить  усередині себе певні харчові  заборони. Зокрема шаріат забороняє  мусульман вживати в їжу свинину  і розпивати алкогольні напої. Не можна їсти м'ясо акул, крабів, раків, м'ясо хижих тварин. У ряді країн  мусульманські авторитети вводять  в шаріат не тільки обов'язкові приписи  і заборони, але і міри покарання  за порушення цих приписів і заборон (публічна прочуханка, тюремне ув'язнення, відсікання руки, смертна кара та ін.)

Служителі культу вчать, що існують молитви трьох  видів: шахада (щоденне свідчення  про віру), намаз (щоденна п'ятиразова  молитва обов'язкова) і додаткова  молитва.

Кожен мусульманин  зобов'язаний брати участь у боротьбі за віру (джихад) Мусульманські богослови  розрізняють чотири види джихаду. Перший вид - джихад меча. Це участь у збройній боротьбі з невірними. Інші види джихаду  існують постійно. Другий вид - джихад руки. Мається на увазі прийняття  певних дисциплінарних заходів стосовно злочинців і порушників норм моральності. Як мінімум, джихад руки застосовується в сім'ї старшими її членами по відношенню до молодших. Третій вид - джихад мови. Під цим видом джихаду  розуміється обов'язок віруючих схвалювати оточуючих, коли вони здійснюють вчинки, угодні Аллаху, і засуджувати їх за порушення норм шаріату. І четвертий  вид джихаду - джихад серця, під яким розуміється боротьба кожного мусульманина з власними вадами і недоліками.

Информация о работе Религии мира